4 grejer du bör tänka på när du syr med stretchiga tyger

4 grejer du bör tänka på när du syr med stretchiga tyger

4 grejer du bör tänka på när du syr med stretchiga tyger

En av anledningarna till att jag började sy var att jag hade svårt att hitta byxor och leggings som sat bra min min lilla tjej. Jag ville jättegärna sy bekväma kläder till henne, men var lite "rädd" för att testa sy i stretchiga tyger eftersom att jag trodde att det var svårt.

Stretchiga tyger som trikå är perfekta till att sy barnkläder med eftersom de just är stretchiga och därför bekväma för barnen att ha på sig och en grej som är extra bra med dem är också att de anpasser sig och ger sig lite även om du inte har klippt 100% rätt efter symönstret.

Faktisk är trikå ett bra tyg för nybörjare att sy med om man ser till att följa ett par råd som jag listar her nedan:

  1. Använd en stretchig söm
  2. Använd en stretch nål
  3. Kolla att symönstret är för trikåtyger
  4. Ha lite koll på om tyget matas jämnt under sömnaden

Nedan kan du läsa om de olika punkerna 

 

1. Använd en stretchig typ av söm.

Detta är det absolut viktigsta att tänka på när du syr i stretchiga tyger. Symönster som är gjorda för att sys med trikåtyg är designade så att de töjer sig när man tar på dem och ofta sitter dem åt och ger sig när man rör på sig. Om sömen som håller plagget ihopp inte också kan töjas med tyget då knäcker sömmen och plagget går isär.

Det lättaste och snabbaste sätt är att sy med en overlocker, men det är absolut inte nödvendigt med en overlocker. En overlocker är fanstastisk bra eftersom den syr snabbt, skär kanten och kaster över den för en snygg finish och ger en stabil söm eftersom den använder 4 tråder och alla sömar blir stretchbara - men tyvärr är det också en lite dyrare maskin än en vanlig hushålls symaskin och tar såklar också upp plats.

Om din vanliga hushållssymaskin kan sy zigzag då duger den absolut bra till att sy trikåtyger. Numera har även de billiga symaskiner också lite fler olika typer av sömar att välja emellan så kolla din maskins manual och se vilka av de är stretchsömar. Om din maskin bara har raksöm och vanlig zigzag då kan du använda en zigzag med 2,5mm bredd och 2,5 mm längd för att sy tygerna ihop.

En fin finish på en kant med en snygg topsöm kan fint göras med en tvillingenål eftersom de sömerna också er elastiska. Man kan också använda en coverstitch-maskin snabbt att sy elastiska snygga topsömmar, men de är liksom overlocken dyra och tar up plats.

En bra grej med trikåtyger är att de inte franser på samma sätt som vävda tyger så det är inte ett måste att överkasta kanterna, men det ger såklart ett lite mer proffsigt look om man gör det.

Testa alltid i en tygbit av det tyg som du vill sy, innan du börjar sy. Hur ser sömmen ut och hur mycket kan den töjas?

Du kan se exempel på olika sömmar i en video nedan 👇.

 

2. Använd stretch-symaskinnålar

Trikåtyger är stickada tyger så man vill gärna undvika att skära av tråderna i tyget eftersom det lätt ledar till större hål. Där finns symaskinsnålar med en rundad spets som puttar tråderna i tyget åt sidan och det är sådanna man vill använda när man syr i trikå. Där finns överordnat set två typer av symaskinnålar med en rundad spets: stretchnålar och jersey/ballpoint-nålar. Jag ser oftast att det är dem som heter stretchnålar som rekommenderas till trikå-sömnad, men kombination av symaskin och syprojekt kan leda till att en jersey-nål funkar bättre i just ditt fall. Det kan vara värd att testa båda. (Se symaskinnålarna i shoppen här - länk öppnas i nytt fönster.)

Ett annat problem som du kan få om du använder fel nål är hoppstygn - dvs missade stygn i sömmen. En gammal sliten nål kan också leda till hoppstygn - i sånna fall kan det alltså också vara värd att tänka på om det är dags att byta till en ny nål.

 

3. Kolla om symönstret är designat för trikåtyger

Överordnat set finns där två typer av tyger: vävda och stickade. De vävda tygerna är inte stretchiga så kläder sydde av vävda tyger måste ha öppning med en blixtlås eller knappar för att få på dem. Stickade tyger ger sig lättare och särskillt stickade tyger med lite elastisk material i som tex elastan töjer ut sig när man tar på sig plagg gjorda av dem.

Trikåtyger kan vara olika elastiska så det kan vara bra att testa hur elestisk tyget som du vill använda är. Bra sömnadsmönster för trikåtyger skriver oftast hur mycket tyget minimum ska kunna töjas ut. Testa tyget i bredden vid att du håller i det med 10 cm emellan där du håller, sen drå ut så långt det går och mäter hur långt där nu är mellen där du håller. Om det nu mäter 13 cm då töjer tyget sig 30% eftersom det töjer sig 3cm och 3 cm är 30 % av 10 cm. Jag viser hur du gör i en video nedan 👇.

 

4. Se till att tyget matas jämnt under sömnaden

När man syr två bitar tyg ihopp kan det hända att de tvåtygbiterna inte måtas jämnt in under nålen. Det brukar inte vara ett problem när man syr med en overlock eftersom du lätt kan inställa differentialmattningen. (Kolla maskinens manual för att se hur man gör.)

Om man syr med en vanlig hushållssymaskin och får ett problem med att toptyget och bottomtyget inte matas in jämnt då kan man testa att använda en övermatarfot. Övermatare är pressarfötter som har "tänder" som dra in tyget från översidan när du syr. (Kolla din symaskins manual för vilken model av pressarföter som passer till just din maskin.)

 

Titta på en kort video om olika sömmar:

 

 

Titta på en kort video om hur du tester hur stretchig ett tyg är:

 

 Klicka här för att se alla single-jersey trikåtygerna i shoppen!

 

Lämna en kommentar

* Obligatoriska fält

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

svenska