Miljövänlig

Hur kan vi se till att att de tyger vi använder inte bara är säkra för våra barn att bära utan inte heller skadliga för vår miljö och människorna som tillverkar tygerna ?

Det finns tre viktiga frågor du bör ställa när du köper tyg:
Vad är det gjort av?
Hur är det tillverkad?

Vem har tillverkad det?

Det kan vara olika för varje person vilket svar de vill höra.

För att jag kan använda tygerna med gott samvete, vill jag att de ska vara gjorda av ekologiska eller återvunna fibrer. Tyget ska tryckas/färgas med en process med bläck eller färgämne som inte skadar miljön eller de personer som hanterar det. Jag vill också att arbetarna längs hela kedjan ska få rättvist betalt för sitt arbete.

 

Du kan ägna timmar åt att undersöka och diskutera vad som gör ett material miljövänligt eller skadligt. Jag ska göra det enkelt för dig att snabbt få bra information, så jag delar med mig av en fantastisk webbplats som jag hittade:

https://www.sustainyourstyle.org/en/fiber-ecoreview

Den har en lättläst översikt över de vanligaste materialen som används i modebranschen.

 

Som du kanske vet finns det olika certifieringar som GOTS och  OEKO-TEX som ställer alla dessa frågor och gör det enkelt för konsumenten att köpa tyg med rent samvete.

Vad du kanske inte vet är att det tar mycket tid och en enorm summa pengar för leverantörer och återförsäljare att bli certifierade av dessa etiketter. Detta innebär att små företag ofta inte har råd att få certifiering och därför inte får säga att de säljer GOTS eller OEKO-TEX produkter.

Du kan alltid kolla på den relevanta etikettens webbplats om en återförsäljare är certifierad. Till exempel: Om du söker efter tygåterförsäljare i Sverige på GOTS-webbplatsen kan du bli chockad över att få veta att inte mångå tygåterförsäljare i Sverige är certifierad med GOTS.

 

Klicka här för att söka efter GOTS-certifierade återförsäljare

Klicka här för att söka efter OEKO-TEX-certifierade återförsäljare

 

Jag drömmer om att en dag ha råd med kostnaden för att bli certifierad av GOTS och OEKO-TEX eftersom Jag vill göra det enkelt för mina kunder att känna sig trygg när jag köper mina tyger.

Det är mycket viktigt för mig att se till att tygerna inte bara är av god kvalitet, utan också säkra att använda och tillverkade på ett miljömässigt och etiskt hållbart sätt.

Jag kommer endast att få mina design tryckta på ekologiskt eller återvunnet material av leverantörer som är GOTS- och/eller OEKO-TEX-certifierade.

 

svenska