Bra-att-ha mått för när du syr barnkläder

Bra-att-ha mått för när du syr barnkläder

Bra-att-ha mått för när du syr barnkläder

Det är kul att sy men det kostar båda tid och tyg så du vill gärna säkerställa dig att plagget du vill sy också kommer passa barnet.

Det kan vara svårt att veta vilken storlek du ska välja när du står med ett symönster men oftast har symönster en tabel med olika kroppsmått allt efter vad som är viktigt för just det mönster.

Symönster till barn listas oftast utifrån barnets längd men alla barn är olika så du bör mäta barnet och kolla om tex bröstvidd, midjevidd, studsvidd, rygglängd, axellängd och benlängd passer.

Tänk också på att barn växer snabbt - om barnet hamner mellan två storlekar kan det vara bra att ta den lite större storlek. Det är oftast också lätt att anpassa ett mönster lite på tex längden. 

 

Om du är osäker på var du ska mäta midjen då kan du be barnet tippa lätt åt sidan - där en vinkel uppstår är midjan. En del mått utgår ifrån midjan så knyta gärna ett band runt midjan så du lätt kan måta till det.

Koneko Fabrics - important measurements for sewing kids' clothes blog post - where is the waist

Tips: Om du är osäker på passformen då kan du kanske sy ett prov-plagg i ett billigt tyg som har ungnefär samma egenskaper vad angår stretch  och tjocklek innan du klipper i fin-tyget.

 Koneko Fabrics - viktiga mått när du syr barnkläder - gratis pdf - blog post

Jag har gjort en pdf med sidor där du kan anteckna dina barns mått. Det finns en sida med en tjej, en sida med en pojke plus en kort guide om hur man mäter. Fyll i formuläret nedan för att få pdf'en. 😀

Vill du spara på papper skriver du bara ut den aktuella sidan som du behöver den dagen. Det är också en bra idé att skaffa en mapp dedikerad till dina mönster och sömnadsanteckningar där du förvarar alla dessa mått att referera till när du syr.

På bara några år kan du titta tillbaka på dina register och se hur barnen har vuxit. 🌱➡️🌳

 

Lämna en kommentar

* Obligatoriska fält

Observera: Kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

svenska